Over mij

AC-AD foto artikel

Ik ben Marijke Ott
Ik hou van mensen
Ik hou van stoffen
Ik hou van ambachtelijk werken
Ik ben creatief en een pionier

Mijn bedrijf is Atelier Alewijn
Ik maak wades naar wens
Ik sta in mijn werk op de drempel van leven en dood
Ik help mensen bij het uitvaren van de ziel naar een andere wereld
Dat doe ik door vorm te geven aan hun wensen.


Van oorsprong kom ik uit het onderwijs, ik ben docent textiele werkvormen, mode en handvaardigheid. Ik ben dus graag met mijn handen bezig. 
Een vriendin van mij bracht mij in aanraking met lijkwades, toen zij zich liet omscholen tot uitvaartondernemer. Ik had er nog nooit van gehoord, maar al snel kon ik me een voorstelling maken van hoe mijn wades eruit zouden gaan zien.

Atelier Alewijn is vernoemd naar mijn vader: Alewijn Ott. Hij was pas 57 jaar toen hij stierf. De uitvaart werd druk bezocht, maar ik kan me er weinig van herinneren, het was geen bijzondere ervaring. Ik miste tijdens het afscheid de eigenheid van mijn vader, de intimiteit, de ontroering, de natuur, de stilte en de creativiteit die bij mijn vader hoorden. Ik had ons graag een meer liefdevol en persoonlijk afscheid gegund.

In 2012 ben ik gestart met Atelier Alewijn door meters mooie stoffen te kopen voor mijn eerste wades. Textiel en mode is mijn vak en ik ben gek op stoffen. Het geeft me veel voldoening om een mooie wade voor iemand te maken.
Een pasgeboren baby wordt liefdevol in doeken gewikkeld, zo kunnen we ook omgaan met iemand die is heengegaan. In onze cultuur zijn we langzamerhand vergeten, hoe waardevol het is om dit moment samen te delen of te vieren. Ik wil mijn bijdrage leveren door mensen te laten zien hoe het ook anders kan. Het wordt tijd dat we erkennen dat we allemaal een keer dood gaan. Een afscheid is een belangrijk moment dat je niet over kunt doen. Als nabestaanden draag je de herinnering altijd met je mee en dat kan troost bieden bij het verwerken van het verlies. Het is mijn wens dat er meer leven komt in het omgaan met de dood.

De dood is eigenlijk een beperking van onze tijd hier op aarde.
Wij doden de tijd, om de dood niet te hoeven ontmoeten.
Alleen als je de confrontatie met de dood aangaat, zul je de tijd
en het leven bewust waarnemen en ervaren.
Tijd wordt zinloos als de dood wordt verdrongen.
De dood laat ons zien, waar het werkelijk op aankomt. 

           Anselm Grun                                                                                   

Ga naar mijn Facebook pagina
Reacties plaatsen is niet mogelijk.