Een wade naar wens

Onlangs ontving een appje van een uitvaartondernemer met de foto van de blouse van een mevrouw die net was overleden. De blouse was zwart met roze rozen, hij vroeg of ik een roze wade kon leveren en iets met rozen. Dit was hoe ik me het had voorgesteld, toen ik met Atelier Alewijn begon; een wade met een persoonlijk symbool van de overledene op een cirkel boven op de gesloten wade. Ik koos een roze wade die qua kleur precies bij de blouse paste. Van donkerrode stof maakte ik een losse cirkel met een gestileerde roos van abrikooskleurige zijde. Elk deel was anders op de stof gelegd, waardoor subtiele glansverschillen ontstonden. Toen meneer de wade kwam bekijken, was het helemaal naar zijn wens.

Het bleek dat mevrouw ernstig ziek was geweest en als gevolg van de medicatie een dikke buik had gekregen. Haar man koos voor een lichte balseming van haar lichaam, dat heet met een vervelend woord: ‘thanatopraxie’. Zelf voelde ik wat weerstand tegen zo’n behandeling, maar met deze ervaring en de informatie die ik nu heb, is dat verminderd. Deze mevrouw werd liefdevol behandeld door iemand die gewoon met haar praatte en  haar vertelde waar ze mee bezig was. Ondertussen masseerde ze bepaalde plekken van het lichaam om het bloed te laten doorstromen. Mevrouw heeft 18 liter vocht afgestaan, waardoor ze er weer helemaal  als zichzelf uitzag.

Tijdens de crematieplechtigheid lag zij in haar roze wade, haar gezicht was nog steeds onbedekt. Zo was haar lichaam erbij en kon iedereen  afscheid van haar nemen. Pas op het allerlaatste moment werd haar gezicht afgedekt.
Het was een bijzonder en warm afscheid, dat veel indruk maakte op de aanwezigen. Het afscheid sloot aan bij wie zij was en het paste ook bij haar man, die er met veel voldoening op terug kijkt.

2 Responses to Een wade naar wens

  1. pim 12 juni 2019 at 15:04 #

    Dankjewel voor dit stuk over een lijkwade. Ik kan me voorstellen dat het mooi is om de wade en de blouse op elkaar af te stemmen. Mooi dat je ook aan die subtiele glansverschillen hebt gedacht.

    • admin 12 juni 2019 at 16:00 #

      Dank je Pim. Het is fijn om een wade bij de persoonlijke wensen aan te passen en daarmee een mooie bijdrage te leveren aan het afscheid.

Geef een reactie