FAQ

1. Wat zegt de wet over een lijkwade ?

Volgens de Wet op de Lijkbezorging van 1991 is begraven of cremeren in een lijkwade toegestaan. Het gebruik van een wikkeldoek is de laatste jaren sterk in opkomst en bouwt voort op een eeuwenoude traditie in veel culturen. Een wade is een grote lap stof, gemaakt van natuurlijke vezels, waarin de overledene liefdevol kan worden toegedekt en omhuld. Er wordt een baarplank gebruikt om de overledene te vervoeren, deze gaat mee met de overledene naar het graf of in de oven. Bij het opbaren kan de wade naar keuze geopend of gesloten zijn, uiteindelijk moet het lichaam van de overledene helemaal bedekt zijn. 

 

 

2. Hoe gaat opbaren in een wade?

Tegenwoordig wordt een overledene vaak al thuis opgebaard, bijvoorbeeld op bed. Het opbaren in een wade is ook een natuurlijke manier. De overledene kan bijvoorbeeld gekoeld worden met een koelelement of met graszoden in de ruimte. Vraag uw uitvaartondernemer naar de mogelijkheden.

3. Hoe gaat begraven in een wade?

Het begraven in een wade is wettelijk toegestaan, mits deze uit natuurlijke vezels bestaat en de overledene is bedekt bij het moment van begraven. Voor het vervoeren van de overledene is een baarplank nodig. Atelier Alewijn heeft de keuze uit twee baarplanken. Natuurbegraafplaatsen zijn blij met deze duurzame en milieu-vriendelijke manier van begraven. Stof van natuurlijke vezels is gemakkelijk biologisch afbreekbaar. De graven liggen altijd onder de laag waar de beestjes leven. 

4. Hoe gaat cremeren in een wade?

Cremeren in een lijkwade is wettelijk toegestaan, als de wade van natuurlijke vezels is gemaakt en de overledene bij aankomst in de oven is bedekt. Het belangrijkste is om bij het crematorium te checken welke baarplank geschikt is voor de invoer in de oven. Er zijn in Nederland allerlei ovens met verschillende invoersystemen. U kunt zelf het crematorium bellen met uw vragen en de uitvaartbegeleider bij u in de buurt is ook op de hoogte. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een technische crematie, de afscheidsceremonie kan dan elders plaats hebben in een vertrouwde omgeving. Gewoonlijk wordt de overledene na het afscheid overgedragen aan het personeel van het crematorium. Tegenwoordig is het ook mogelijk om ervoor te kiezen als nabestaanden om bij de invoer in de oven aanwezig te zijn.

5. Wat heb je aan, in een wade?

Dat kiest u zelf, behalve bij begraven op een natuurbegraafplaats. Hier is het verplicht dat kleding van natuurlijke materialen is vervaardigd, die gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn. Zoekt u een eenvoudige en duurzame oplossing dan verkoop ik witte hemden van India katoen. Deze fairtrade hemden zijn zowel geschikt voor dames als voor heren.
Een ander mogelijkheid voor heren is een handgemaakte lendendoek, die bij de wade past. Op de foto ziet u een lendendoek van lichtblauw linnen. Atelier Alewijn heeft een collectie lendendoeken van linnen en katoen in voorraad.

 

6. Hoe snel heb ik een wade in huis?

De wades die op de website staan, zijn in voorraad en kunnen vandaag nog verzonden worden.
U kunt een wade ook zelf afhalen bij Atelier Alewijn in Amersfoort. Een wade kan binnen 1 a 2 dagen gemaakt worden als ik de stof in huis heb en als mijn agenda dat toelaat. Mocht de stof nog moeten worden besteld, dan duurt het wat langer. Overleg met mij wat uw wensen zijn, dan kan ik u vertellen wat haalbaar is.
Een wade kan ook tevoren aangeschaft worden voor later, ik heb dan alle tijd om aan uw speciale wensen te voldoen.

 

7. Mag een wade voor een kind?

Het meest confronterend is het om een wade te maken voor een overleden kindje. Het verdriet van de ouders is onvoorstelbaar groot. Soms kan een wade voor een kleine helpen bij een zacht afscheid, door er samen iets moois van te maken. Een kinderwade mag en kan gecombineerd worden met een kleine baarplank, een mandje of een kistje. Bij de collectie wades voor kinderen ziet u enkele voorbeelden voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. De afbeelding aan de binnenkant van de wade correspondeert met die op de dichtgevouwen wade. Het is ook mogelijk om in opdracht van de ouders een persoonlijke wade maken, met een afbeelding van iets dat bij het kindje past. Ik heb verschillende kleuren zachte stoffen linnenkatoen in huis om een eigen wade voor een kindje te kunnen maken. Bel mij gerust als u vragen heeft dan kijken we samen of wij een plan kunnen maken. 

 

8. Kan Atelier Alewijn gebruik maken van mijn stoffen ?

Eigen ideeën en stoffen zijn altijd welkom, we kunnen samen bekijken hoe we deze kunnen gebruiken. Wat pas t bij en bij het afscheidsritueel, er zijn veel mogelijkheden om het persoonlijk te maken. Een voorbeeld is om een cirkel samen te stellen van stukjes stof van eigen kleding. Deze cirkel kan op de wade gelegd worden bij het afscheid en vervolgens als altaarkleedje gebruikt worden. Wees creatief en bedenk wat uw wensen zijn, ik zal u helpen bij het realiseren ervan.

 

Comments are closed.