Textiele vezels

Alle producten van Atelier Alewijn zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen.

Linnen 

3x vlas

Linnen is een plantaardige vezel en wordt gemaakt van vlas, een zeer duurzaam en traditioneel gewas, dat ook in Europa wordt verbouwd en zelfs in Zeeland. Voor de verbouwing van vlas worden geen pesticiden gebruikt. Linnen is een sterke vezel en neemt veel vocht op. Vroeger werd linnen gebruikt voor hand- en theedoeken en lakens, het linnengoed.
Ongeverfd linnen heeft een prachtige, levendige textuur en geverfd linnen geeft mooie diepe kleuren. De
Puur Linnen wade valt soepel waardoor de contouren van de overledene beter zichtbaar zijn. U kunt ook kiezen voor een linnen wade van dubbele stof.

 

Katoen

3x katoen

Katoen wordt gewonnen uit de vezelrijke vrucht van de subtropische katoenplant. Het is de meest gangbare natuurlijke vezel voor kleding, beddengoed en handdoeken.
De katoenvezel is sterk en ademend, het is zacht en het is vocht absorberend. De stoffen van de collectie
Kleurcirkel zijn van een zware kwaliteit katoen. Bij de collectie Prints zijn stoffen gebruikt van dunnere glanskatoen, deze zijn bedrukt volgens traditionele wax technieken. Ook de collectie Handgeweven bevat wades van katoen, deze zijn fairtrade op een getouw geweven door een gemeenschap in Guatamala, India of Nepal.

 

Zijde

3x zijde

Zijde is een dierlijke vezel, het is een dunne glanzende draad van de cocon van de zijderups. De meeste zijde komt uit India.
Van zijde worden van oudsher chique gewaden gemaakt voor de rijkere klasse. Zijden stoffen glanzen prachtig en geven mooie heldere kleuren. Bij de collectie
Handgeweven zijn enkele wades met een inslagdraad van zijde, deze draad is gemaakt van de stof van gerecyclede zijden sari’s in allerlei felle kleuren en ingeweven in een ketting van een dunne katoen. De stof uit Nepal is fairtrade geweven door een lokale gemeenschap. Zijde is ook te gebruiken als losse cirkels op de wade, zoals de door mij met de hand beschilderde vlinder. Zie ook de informatiefilm hierover.

 

Wol

3x wol

Wol is een dierlijke vezel in dit geval is de draad gesponnen uit een schapenvacht. Wol heeft de eigenschappen om warmte vast te houden, het is zacht en volumineus. Wol is dus geschikt voor dekens, warme sokken, truien, dekbedden en winterjassen.
Er zijn enkele wades van schapenwol bij de collectie 
Handgeweven. Deze wades zijn fairtrade geweven op een getouw door een gemeenschap uit Nepal. De wollen wade voelt zacht en warm aan. De contouren van de overledene zijn bij deze wade minder zichtbaar.
   

 

De materialen en stoffen die Atelier Alewijn gebruikt zijn natuurlijk en gemakkelijk biologisch afbreekbaar.
Dat maakt alle lijkwades en draagbaren van Atelier Alewijn ook geschikt voor de Natuurbegraafplaats.

 

 

 

Reacties plaatsen is niet mogelijk.